tiistai 4. helmikuuta 2014

Lakko!

Tällä kertaa lyhyempi kirjoitus, joka kuitenkin saattaa kiinnostaa joitakuita. Asia on ajankohtainenkin, sillä puolentoista tuntia sitten yliopiston kirjaston ulkopuolella käteeni annettiin lappu, jossa kerrottiin torstaina organisoitavasta yliopistohenkilöstön lakosta, jolloin ei pidetä luentoja ja kirjasto on auki vain osittain.

Lakon taustalla on ilmeisesti palkankorotuskatosta käytävä kiista, työnantaja ei suostu korottamaan tarjoustaan. Mielenkiintoista on se, että opiskelijoita pyydetään osallistumaan lakon tukemiseen jättäytymällä pois luennoilta ja muutenkin pysyttelemään pois kampukselta torstaina. Joko olen ollut välinpitämätön oman yliopistoni lakkojen aikaan (paljon mahdollista) tai sitten täällä vain on rilaiset käytännöt (mahdollista sekin). Ohessa joka tapauksessa lapun sisältö (suomennos omani):

- - -

TUE LAKKOA TORSTAINA 6. HELMIKUUTA
 
Miksi yliopiston henkilökunta lakkoilee?
  • Yliopistojen ja Korkeakoulujen Työnantajien Yhdistys (UCEA), joka neuvottelee yliopistohallinnon puolesta ei suostu hievahtamaankaan naurettavasta 1% tarjouksestaan
  • Yliopistotyöntekijät ovat nähneet palkoissaan 13% verran kuluneen neljän vuoden aikana
  • Viimeisin 1% loppupalkka tarkoittaa, että palkkamme putoaa yhä kauemmas toimeentulorajan alapuolelle
  • Korkeakoulutuksen sektorilla on £2 mrd. ylijäämä ja sillä olisi varaa maksaa enemmän
  • Sitten vuoden 2009 yli 100.000 tienaavien henkilkunnan jäsenten määrä on kasvanut merkittävästi
  • Oman rehtorimme palkka on £257.000
 
Näytä tukesi reilumman palkkauksen puolesta korkeakoulutuksessa
 
  • Ethän ylitä mielenosoituslinjaa torstaina
  • Ole ystävällinen etkä osallistu luennoille tai käytä kirjsatoa tai muita yliopistopalveluita
  • Kirjoita mieluusti rehtori Anton Muscatellille ja pyydä häntä vaatimaan UCEA:lta parempaa tarjousta (rehtorin s-postiosoite) tai lähetä s-postia UCEA:lle ja pyydä heitä palaamaan neuvottelupöytään

Pahoittelemme kaikkea lakkomme aiheuttamaa häiriötä, mutta pyydämme ymmärrystäsi ja tukeasi, jos palkkaleikkaukset eivät lopu, yliopistomme laatu kärsii

Monet teistä, jotka opiskelevat täällä tänään, ovat huomisen yliopiston työntekijöitä

Muistathan: meidän työolosuhteemme ovat sinun opiskeluolosuhteitasi!

- - -

Näin siis akateeminen työtaistelu briteissä. Täytyy toki muistaa, että kyseessä on vain toisen osapuolen  vinkkeli asiaan ja että lappusessa asia on tietysti kirjoitettu niin, että tyhmä opiskelijakin tajuaa, ketkä ovat "hyviksiä" ja "pahiksia". Mutta ei savua ilman tulta.

Suomalaisia vastaavia oloja tunnen lähinnä Turun kokemusteni kautta, mutta en joka tapauksessa muista lakkoilevien henkilökuntalaisten jakaneen pamfletteja opiskelijoille yliopistonmäellä. On tässä siis kulttuurieroakin takana.

Koitan torstaina poiketa kampuksella katsomassa, miltä akateeminen mielenosoitus (ja mielenosoittaja) täällä Skotlanissa oikein näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti