maanantai 17. helmikuuta 2014

Stradivarius, kahdeksan leikkausta ja kiekko

Pahoitteluni pitkähköstä katkoksesta. Tapahtumat opiskelun suhteen ovat vain olleet enemmän tai vähemmän mielenkiinnottomia kuluneen kahden viikon aikana, joten mitä sitä tyhjästä jauhamaan. Tämän viikon loppupuoli on kuitenkin ollut hieman antoisampi, joten nyt hieman siitä.

Olin huomannut erään paikallisen sinfoniaorkesterin konserttitarjontaa mainostavan julisteen jo tammikuun puolella, ohjelma näytti varsin mielenkiintoiselta. Ensimmäinen konsertti oli päivätty 14. helmikuuta ja opiskelijoille luvattiin lippu edukkaaseen 5 punnan hintaan. Sokerina pohjalla kyseessä oli ei mikään vähempi kuin itse Franz Schubertin kesken jäänyt 8. sinfonia. Kävinkin ostamassa lipun konserttiin edeltävänä päivänä Royal Cocert Haalin lipunmyynnistä. Lipun tietojen mukaan konsertti esitettäisiin kaupunginsalissa (City Halls), jonne arvioin ehtiväni asunnoltani puolessa tunnissa.

Seuraavava päivänä lähdin hyvissä ajoin kävelemään kohti määränpäätäni. Saavuin rakennukselle hieman ennen esityksen alkua, mutta sisään astuessani vastassa olikin kahta vihreätakkista portieeria lukuun ottamatta autio aula. Kysyessäni heiltä konsertista herrat vaihtoivat keskenään kysyvän katseen ja pyysivät nähdä lippuni. Pian asian todellinen laita selvisikin: olin ajatusvirheen seurauksena marssinut kaupungintalolle (City Chambers), josta oli vielä hyvin matkaa kaupunginsaleille. No, portieerien ystävällistä ohjeistusta seurasi todella nopea juoksumarssi oikean osoitteeseen, jonka aulassa näkyi enää BBC:n henkilökuntaa (lähetys radioitiin), jotka opastivat edelleen oikealle salin sisäänkäynneistä (”If you’re quick you might just do it!”) ja ehdinkin hikipäissäni paikalleni juuri ennen soitannon alkua.

Itse konsertti oli mahtava – vaikka en ole kovin pätevä arvioimaan musiikillisia suorituksia, jäi tästä tuskin paljoa valitettavaa paremmin alaa tuntevillekaan. Joka tapauksessa sinfonian eteeni virittämät mielikuvat olivat juuri sellaisia kuin saksalaisen romantiikan mestarisäveltäjältä, Erlkönigin ja Winterreisen luojalta sopiikin olettaa ­ – metsäisiä vuoristolaaksoja, palavia kyliä, kotkia, sumuisella niityllä tanssivia keijuja ja toisiaan päin ryntääviä sotajoukkoja. Joku viuluvirtuoosikin oli saatu paikalle stradivariuksen kanssa antamaan lisävoimaa hienoimmille kohtauksille, mistä yleisö lopulta kiitti raivokkailla aplodeilla vaatien kapellimestaria kahdesti palaamaan vastaanottamaan ”kuulijoidensa” suosiota. Kaikki hyvin siis loppujen lopuksi.

Nyt, kun henki oli saanut ravintoa, oli pidettävä huolta ruumiista. Perjantaina siihen koituikin tilaisuus, kun yliopiston historiallisten taitojen seura (käytännössä keskiaikaisten kamppailulajien ja käsitöiden kerho) järjesti perjantaina miekkailu-iltaman, johon olin päättänyt lähteä. Tiukka vaatimus mustista housuista ja valkoisesta t-paidasta ilman mitään kuvia oli olut helppo täyttää, mutta sisäpelikenkien etsimiseen oli mennyt hieman enemmän aikaa.

Yhtä kaikki perjantai-iltana hankkiuduin Queen Margaret Unionin tiloihin, mutta normaalin päiväjärjestyksen (skotlantilaista leveän miekan treeniä) vastaisesti ohjelmassa olikin pitkämiekan italialaisen koulukunnan perusteet, ns. ”kahdeksan leikkausta” eli peruslyöntiä ja muutamia yhdistelmiä. Eipä siinä mitään, itse olen aiemmin harjoitellut hieman vanhempaa, saksalaista koulukuntaa ja sikäli oli mielenkiintoista opiskella, vaikka lyhyestikin, siitä kehittyneen italialaisen koulun oppeja. Oppituntia johtanut Tim Callagher on ilmeisesti jonkinlainen paikallinen kuuluisuus näissä piireissä, joten minun lienee aiheellista pitää itseäni onnekkaana. Reilu parinkymmenen kiinnostuneen miekkailijan porukka valoi hyvää henkeä ja harjoitus olikin juuri sitä, mitä tarvitsin. Viime harjoituksista on ehtinyt kulua liian kauan aikaa ja minun oli korkea hetki ottaa itseäni niskasta kiinni miekan hyveessä.

Sunnuntaina oli mahdollisuus harrastaa sosiaalista penkkiurheilua, kun yliopiston Nordic Society järjesti jääkiekko-ottelun Suomi-Kanada kisastudion mukavassa Faktory Pubissa. Paikalle kokoontui nelikymmenpäinen joukko pohjoismaalaisia sekä muutama lätkätilaisuuteen tarttunut kanadalainen. Ottelu päättyi tiukan, vaihtelevan ja jatkoajalle kestäneen kamppailun jälkeen Kanadan voittoon, mutta oman joukkueemme taso oli ainakin omasta mielestäni yllättävän hyvä. Niinpä ottelusta ei jäänyt pahaa makua suuhun, sainpahan tilaisuuden jutustella samalla Glasgow’ssa koko tutkintoa opiskelevien suomalaisten kanssa koulumaailmojemme eroista ja itse kunkin motiiveista tulla akateemisen leivän ääreen tänne Irlanninmeren rannalle.


Viikonloppu on muutoin ollut ikävän laiska, en ole saanut turhan paljon aikaiseksi opiskelujen suhteen. No, onpahan tekemistä alkavallekin viikolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti